Eerste hulp bij een scriptieonderwerp vinden

Door: Emilie Hoebens 

Geen rechtenstudent ontkomt er aan. Op enig punt in je bachelor zal je toch echt een scriptie moeten gaan schrijven. En als je die horde genomen hebt, staat in je master nog een grotere uitdaging te wachten, namelijk je masterscriptie. Ik verwoord het meteen al als een opgave, maar dat is het eigenlijk niet. Een scriptie schrijven is juist ook leuk, heel leerzaam en je mag het schrijven over wat je maar wil. Hiermee komen we dan ook meteen bij het onderwerp van deze blog, want het kan nog best lastig zijn om een onderwerp te bedenken. Ik heb dit zelf nu twee keer moeten doen, waardoor het me leuk leek om mijn tips & tricks met jullie te delen op het gebied van een onderwerp vinden. Voor aankomende studenten hopelijk behulpzaam en voor lang studeerders wellicht herkenbaar.

De periode waarin je je scriptie schrijft, begint vaak meteen met de vraag om je onderwerp en onderzoeksvraag door te geven. Je moet dan dus heel snel aan de bak en een onderwerp vinden. En dit kan niet zomaar een onderwerp zijn, want het is ook erg handig als je het zelf een interessant onderwerp vindt, want je zal er vele weken achter elkaar mee bezig zijn.

Mijn tip is om te beginnen bij het rechtsgebied wat jij leuk vindt. Dit kan zijn ondernemingsrecht, goederenrecht, intellectueel eigendom, personen- en familierecht enzovoort. Als je al zelf binnen deze rechtsgebieden een deelgebied hebt wat je interessant vindt, bijvoorbeeld bestuurdersaansprakelijkheid binnen het ondernemingsrecht, is dat ook altijd handig om voor jezelf helder te hebben. Een rechtsgebied of deelgebied zijn echter alsnog vrij breed en het is dan de kunst om dit terug te brengen tot één concreet onderwerp.

Wat mij altijd heeft geholpen is het gebruik van vooraanstaande tijdschriften. In deze tijdschriften worden de meest actuele onderwerpen vaak uitvoerig besproken, waardoor je meteen weet wat er speelt en over welke onderwerpen er discussies zijn. Je hebt voor veel rechtsgebieden aparte tijdschriften, maar dat hoeft niet. Kijk welke tijdschriften passen bij jouw interessegebied. Ik noem er hier een paar: de NJB, NTBR, MvV, AV&S, WPNR, Tijdschrift Ondernemingsrecht, Maandblad voor ondernemingsrecht, TvC. Deze tijdschriften kun je allemaal vinden via jouw Universiteitsbibliotheek met gebruik van zoeksystemen zoals Legal Intelligence, Kluwer Navigator of Rechtsorde.nl. Je kan de inhoudsopgaves van deze tijdschriften makkelijk scannen en zo de titels van artikelen die jou interessant lijken er makkelijk uitpikken. Je hoeft dus niet een heel tijdschrift te lezen. Een andere tip hierbij is om alles op te schrijven. Houd een lijstje bij met alle onderwerpen die je tegenkomt die je enigszins interessant vindt. Zo vergeet je niets en kun je later weer teruggaan naar een bepaald onderwerp.

Natuurlijk is het ook altijd handig om het nieuws te volgen, waarin vaak grote zaken worden besproken of andere opvallendheden. Een andere tip is om in de syllabi of planningen van vakken te kijken, of daar nog onderwerpen tussen staan die je interessant vindt. Bij twijfel of een onderwerp wel geschikt is, kan je altijd even je begeleider aanschieten. Bedenk daarnaast ook dat docenten tijdens hoorcolleges en werkgroepen ook vaak tips geven welke onderwerpen geschikt zijn voor een scriptie. Schrijf deze ook op als het je aanspreekt.

Wat je echter moet onthouden is dat een onderwerp zoeken (en een scriptie schrijven) een proces is. Je zal veel onderzoek moeten doen voordat je het perfecte onderwerp hebt gevonden voor jou en dit kan niet altijd binnen één dag. Ga er dus goed voor zitten, maak gebruik van de zoeksystemen die jouw universiteit je biedt en scrollen maar!