Vuurwerkverbod: hoe zit het nou?

Elk jaar op 31 december pakken de meeste mensen groot uit met veel vuurwerk. Dit is in Nederland dan ook een soort van traditie geworden. Kinderen die lang sparen voor vuurwerk om daarna ook met hun ouders honderden euro’s aan vuurwerk te kopen. Maar toch zie je door de jaren heen dat er hier verandering in komt. Elk jaar pleiten er steeds meer gemeentes voor een landelijk vuurwerkverbod. Ook de ziekenhuizen hebben het elke jaarwisseling erg druk vanwege de letselschade die het vuurwerk veroorzaakt.

Dit jaar zijn er rond de zestien gemeentes die zelf hebben gekozen voor een lokaal vuurwerkverbod. Met zo’n lokaal vuurwerkverbod is het echter nog niet verboden om vuurwerk te kopen in die gemeente. Het is volgens de gemeentes daarom ook lastig om goed te kunnen handhaven. Om deze reden pleiten zo’n 30 gemeentes voor een landelijk vuurwerkverbod. Met een landelijk verbod kan er namelijk beter worden gehandhaafd en als ook de koop verboden wordt, zal het bezit ook strafbaar zijn.
Er zijn echter ook een aantal gemeentes die vindt dat er geen landelijk vuurwerkverbod moet komen. Deze vinden namelijk dat het afsteken van vuurwerk bij de jaarwisseling een traditie van Nederland is.

Daarnaast pleiten ook politiebonden voor een landelijk vuurwerkverbod. Elk jaar wordt het voor hen lastiger om hand te haven tijdens de jaarwisseling. Zij zien dat er door de onverantwoorde omgang met vuurwerk er steeds meer gevaarlijke situaties voor hen en ook voor de andere hulpverleners ontstaan. Agenten zeggen dat zij tijdens de jaarwisseling het gevoel hebben dat zij moeten werken in een oorlogsgebied.

Minder legaal en meer illegaal

Vanwege de coronapandemie was er in 2020 en 2021 wel een landelijk vuurwerkverbod. Dit was om de druk op de ziekenhuizen te verlichtten, maar dit heeft toen niet gewerkt. Er was toen namelijk een stijging van het handelen in illegaal vuurwerk te zien. Illegaal vuurwerk betekent ook vaak zwaarder vuurwerk. Dit betekent dan ook dat als het fout gaat met illegaal vuurwerk het letsel ook erger is. Ook dit jaar heeft de politie veel illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het blijft echter moeilijk voor de politie om deze handel op te sporen. Er is echter wel te zien dat er vaak in de gemeentes te zien is dat mensen hun illegaal vuurwerk mogen inleveren zonder dat zij hiervoor dan een boete krijgen.

Letselschade door vuurwerk

Het krijgen van letsel tijdens het afsteken van vuurwerk zit in een klein hoekje. Elk jaar ziet het ziekenhuispersoneel meer vuurwerkslachtoffers en ook door het gebruik van illegaal vuurwerk kan het letsel steeds erger worden. Tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 waren er 1253 vuurwerkslachtoffers waarvan de helft onder de 20 jaar was. Het niveau van vuurwerkslachtoffers was hiermee weer terug op het niveau van voor corona. Er was wel te zien dat het aandeel letsels door illegaal vuurwerk toenam en het aandeel door legaal vuurwerk juist afnam.

Kortom was er dit jaar in een 16 gemeentes een lokaal vuurwerkverbod, maar dit betekende niet dat in deze gemeentes geen legaal vuurwerk gekocht mag worden. Het is dan ook met een lokaal vuurwerkverbod lastig om dit goed te kunnen handhaven. Er kan dus worden gezegd dat een landelijk vuurwerkverbod geen onverstandige beslissing lijkt, maar hiervoor is wel nodig dat de politie genoeg capaciteit heeft om het vuurwerk op te sporen.