Uit onderzoek blijkt dat zo’n één op de vijf werknemers kampt met psychische klachten of burn-outklachten. Psychische vermoeidheid veroorzaakt door werk komt vooral vaak voor bij werknemers in de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar. Een werknemer heeft bij burn-outklachten zowel rechten als plichten waarmee rekening gehouden moet worden door de werknemer zelf en de werkgever.
Voorop staat dat aan de werknemer het recht toekomt om het loon doorbetaald te krijgen. Dit geldt echter niet in het geval dat de ziekte door zijn opzet is veroorzaakt of het gevolg is van een gebrek waarover hij in het kader van een aanstellingskeuring valse informatie heeft verstrekt waardoor de toetsing aan de voor de functie opgestelde belastbaarheidseisen niet juist uitgevoerd kon worden. Tevens geldt dit wanneer de werknemer zonder deugdelijke grond weigert mee te werken aan door de werkgever gegeven redelijke voorschriften of getroffen maatregelen die erop gericht zijn om de werknemer in staat te stellen passende arbeid te verrichten. De werkgever mag in zulke gevallen afzien van doorbetaling van loon gedurende de tijd waarin de waarin de werknemer zich niet houdt aan de voorschriften.
Aan de werknemer komt geen recht op doorbetaling toe indien er sprake is van een situatieve arbeidsongeschiktheid, dus wanneer je niet kan spreken van een ziektesituatie. Of hier daadwerkelijk sprake van is, wordt bepaald door de bedrijfsarts. Bedrijven zijn verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen bij een burn-out en voor een werknemer is het tevens verplicht om naar een bedrijfsarts te gaan. Volgens de rechter moet hierbij de volgende twee vereisten in acht worden genomen. Ten eerste, moet er sprake zijn van een erkend medisch probleem. Ten tweede, moet dit medisch probleem de werknemer beletten de bedongen arbeid te verrichten. De bedrijfsarts schat op deze manier de situatie van de werknemer in en bepaalt wanneer hij weer aan het werk kan gaan, wat re-integratie wordt genoemd. Zowel de werkgever als de werknemer moet meewerken aan het re-integratieproces van de werknemer. Anders geldt voor de werkgever dat hij de werknemer langer tijd moet doorbetalen en voor de werknemer dat de betaling van zijn loon wordt opgeschort.
Als werknemer word je derhalve in de meeste gevallen doorbetaald bij burn-out, maar hiervoor moet je je wel goed houden aan de afspraken die je met de bedrijfsarts en de werkgever maakt voor tijdens je verzuim en re-integratieproces. Onthoud dat het voorkomen van burn-out is belangrijker is dan genezen, zorg ervoor dat je genoeg beweegt/ontspant en wees open over je stress met anderen om je heen, communiceren helpt vaak om je stress en zorgen te reduceren.